W otwartej kuchni błyszczeć musi wszystko, nie tylko kucharz!

280

Coraz więcej restauracji stawia na otwartą kuchnię. Gotowanie na oczach gości ma wiele zalet. Pozwala kucharzowi zaprezentować swoje umiejętności i wejść w interakcję z klientami. Ci zaś doceniają potrawy przygotowane specjalnie dla nich z wysokiej jakości składników. Cenią sobie też czystość i warunki, w jakich pracuje kucharz. Co zrobić, aby klienci jedli oczami, a restauracja świeciła przykładem, dosłownie i w przenośni?

Live cooking to wyraźny trend w gastronomii i coraz więcej restauracji decyduje się na przearanżowanie przestrzeni tak, aby gotowanie mogło odbywać się na oczach gości. Urządzenie otwartej kuchni powinno być jednak poprzedzone dokładną analizą możliwości i potrzeb lokalu oraz zagrożeń mogących wynikać z takiego rozwiązania. Konieczność przebudowy i adaptacji przestrzeni, odpowiedniego umiejscowienia stanowisk roboczych i ciągu pracy, rozlokowania sprzętów oraz zadbania o wentylację to jedno. Niemniej ważna jest estetyka. Nie wszystkie urządzenia powinny znaleźć się w zasięgu wzroku gości, a te które są widoczne powinny być najwyższej jakości. Przede wszystkim jednak kuchnia musi być zawsze perfekcyjnie czysta. W tej kwestii nie ma miejsca na kompromisy.

Jak wybrać firmę sprzątającą dla restauracji?

– Otwarta kuchnia potrafi przyciągnąć klientów do restauracji, ale też skutecznie ich odstraszyć. Gdy wszyscy patrzą kucharzowi na ręce dużo łatwiej o potknięcie, a coraz bardziej wymagającemu oku konsumenta nie umknie nawet najdrobniejsze uchybienie względem czystości – mówi Elżbieta Farbaniec-Kołodyńska, Marketing Manager Foodservice w Ecolab Polska – Czystość i higiena w takiej kuchni muszą być więc dopracowane do perfekcji – dodaje.

Sztuka utrzymania czystości

Utrzymanie higieny w lokalu gastronomicznym na najwyższym poziomie wydaje się dość oczywiste. Jednak dobór odpowiedniej metody czyszczenia, środków czystości, częstotliwości wykonywania procesów zgodnie z zaleceniami Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) może okazać się niełatwy dla wielu restauratorów. Procesy mycia i dezynfekcji muszą usunąć przede wszystkim powstałe zanieczyszczenia oraz drobnoustroje, które mogłyby zagrozić zdrowiu konsumentów. Dodatkowo muszą one być przeprowadzone w taki sposób i przy użyciu takich środków, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia nimi żywności.

– Niezwykle ważny jest dobór środków czystości i uregulowanie zasad utrzymania higieny i porządku. Powierzchnie twarde mające kontakt z żywnością powinny być czyszczone tylko odpowiednio zarejestrowanymi preparatami do dezynfekcji. Z kolei ustalenie protokołu regularnego czyszczenia pomiędzy zadaniami pozwoli uniknąć skażeń krzyżowych. Dobrze też, aby kucharz miał zawsze pod ręką szybkodziałający środek myjąco-dezynfekcyjny w postaci sprayu lub chusteczek, jak np. DrySan Oxy oparty na szybkodziałającej formule H2O2TM – wyjaśnia Elżbieta Farbaniec-Kołodyńska z Ecolab.

Żadnych poślizgnięć

Jednymi z najczęstszych incydentów, do których dochodzi w kuchni, są upadki spowodowane przez mokre lub śliskie posadzki. Gdyby taka sytuacja wydarzyła się na oczach gości, mogłoby nie skończyć się tylko na śmiechu. Warto więc stosować środki, które zawierają specjalne enzymy eliminujące wszystkie typy tłuszczów występujących w kuchni i zmniejszają ryzyko poślizgnięcia się.

Czyszczenie kuchni według japońskiej 5S

– Bardzo wygodnym rozwiązaniem, zwłaszcza w otwartych kuchniach, są środki do posadzek, które nie wymagają spłukiwania. Wash’n Walk zawiera enzymy, które działają w sposób ciągły – zarówno w trakcie, jak i po zastosowaniu produktu, usuwając wszystkie typu tłuszczów. Podobnie jak pozostałe produkty programu utrzymania higieny w kuchni KitchenPro, dostępny jest w wysoko skoncentrowanej formule, a specjalne dozowniki gwarantują użycie odpowiedniej ilości środka czyszczącego do przygotowania roztworu roboczego – mówi Elżbieta Farbaniec-Kołodyńska z Ecolab.

Pokaz czystości

Dozowniki środków czystości to nie tylko wygoda i bezpieczeństwo stosowania. Doskonale działają też na wyobraźnię gości restauracji, dlatego ważna jest nie tylko ich funkcjonalność, ale i wygląd. Rozmieszczone w widocznych miejscach są czytelnym sygnałem, że w lokalu dba się o higienę.

– W oparciu o nasze wieloletnie doświadczenie opracowaliśmy kompleksowy pakiet środków do higieny rąk Nexa. Dozowniki z tej serii dostępne są w kolorze białym oraz czarnym i cieszą się ogromną popularnością restauratorów m.in. ze względu na elegancki i efektowny design – mówi Elżbieta Farbaniec-Kołodyńska.

Jak zwiększyć szanse na zdobycie nowych klientów cz.1

Dozowniki ze środkami do higieny rąk powinny znaleźć się zarówno w miejscu przygotowania żywności, jej odbierania, jak i przy stanowiskach serwowania. Warto pamiętać nie tylko o pracownikach, ale również o klientach restauracji i zapewnić dozowniki ze środkiem dezynfekcyjnym przy bufetach sałatkowych, wejściach na salę, ale też w toaletach i innych miejscach o dużym natężeniu ruchu. Takie kompleksowe podejście do tematu higieny i czystości na pewno się opłaci, a perfekcyjnie czysta kuchnia może stać się najlepszą wizytówką restauracji i przyciągnąć nowych gości.

źródło: Ecolab


Jeżeli podobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco informowany o nowościach w serwisie informacyjnym Branży Czystości, zapisz się do naszego Newslettera TUTAJ!

Reklama