HoReCa nieodłącznym elementem branży utrzymania czystości

899

Według wielu opinii branża HoReCa to jedna z najbardziej złożonych gałęzi sektora usługowego. Jednoznaczne określenie czym zajmuje się wspomniany sektor będzie bardzo trudne. Branża HoReCa uzależniona jest także od czynników zewnętrznych, na które nie ma się bezpośredniego wpływu.

HoReCa najprościej rzecz ujmując to określenie sektora hotelarskiego i gastronomicznego, i swój skrót zawdzięcza angielskim słowom takim jak: Hotel, Restaurant, Catering/Cafe. W 1949 roku właściciele hoteli, restauracji i kawiarni założyli w Szwajcarii międzynarodową organizację, która miała za zadanie bronić praw i interesów zrzeszonych członków. Dzięki temu w późniejszym czasie zaczęto nazywać całą branżę skrótem HoReCa.

HoReCa i branża utrzymania czystości

Branża HoReCa to bardzo szeroki i ogromny rynek dla firm sprzątających i dystrybutorów profesjonalnych środków czystości, higieny, sprzętu czy maszyn czyszczących. Od kilku lat znacząco zwiększa się ilość hoteli i restauracji, co widać gołym okiem.

Utrzymanie czystości w hotelach, restauracjach i kawiarniach jest oczywista, dlatego w tym obszarze nie ma co oszczędzać. Według przeprowadzonych badań czystość jest głównym czynnikiem oprócz walorów smakowych, dla którego wybieramy dane miejsce w celu wypicia kawy lub zjedzenia lunchu. Dlatego sfera utrzymania czystości w wyżej wymienionych obiektach powinna zostać oddana w ręce profesjonalistów. Tutaj nie ma miejsca na pomyłki.

HoReCa
Branża utrzymania czystości jest jednym z głównych beneficjentów HoReCa pod względem zakupów jakie wykonują każdego miesiąca firmy z tego segmentu. Jak już wyżej wspomnieliśmy lokale należy sprzątać, obiekt musi być wyposażony w artykuły higieniczne, a także trzeba zatrudniać wykwaflikowany personel sprzątający, który sprosta najtrudniejszym zadaniom.

Sprzątanie wielokrotnie przez niedoświadczonych menadżerów traktowane jest trochę po macoszemu. Uważa, się że jest to tak normalna i prosta czynność, która nie wymaga określonych umiejętności czy wiedzy – czyli w myśl, mając mopa i wiadro masz już wszystko aby utrzymać czystość.

W obiektach hotelowych czy gastronomicznych utrzymanie czystości musi być perfekcyjne ze względu na szereg restrykcji i wymogów odnośnie czystości i higieny. Firmy produkcyjne doskonale zdały sobie z tego sprawę i stworzyły dedykowane linie z  myślą właśnie o hotelarzach czy restauratorach. Jak coraz powszechniej widać, nawet kije do szczotek otrzymują specjalny przedrostek –do gastronomii lub HoReCa, ich cena jest wyższa o około 10-15 %.

Zwróć uwagę na zabrudzenia w kuchni

Według ekspertów z branży utrzymania czystości najbardziej newralgicznym punktem w branży HoReCa są kuchnie. Ten obszar wskazywany jest najczęściej z powodu najwyższych wymagań sanitarnych i stosowania tylko i wyłącznie odpowiedniej chemii profesjonalnej w odpowiednich ilościach.

W kuchniach głownie serwis sprzątający lub odpowiednio przeszkoleni pracownicy w zakresie sprzątania mają do czynienia z tłuszczami.  Osiadają one wszędzie, nie tylko w pojemnikach czy garnkach ale także na blatach i ścianach. Aby skutecznie pozbyć się tłuszczy musimy użyć porządnego preparatu o odczynie zasadowym.

Kamień kotłowy osadzający się w naczyniach używanych w procesie przygotowywania jedzenia także staje się uciążliwy dla personelu sprzątającego. Nie rozbijając kamienia na czynniki pierwsze, jest to osad, który składa się z węglanów wapnia i magnezu. Obecność kamienia jest bardzo negatywna, i wpływa np. na zużycie energii elektrycznej oraz zwiększa koszty zużycia urządzeń. Jeżeli odpuścimy usuwanie kamienia, może to doprowadzić do tego, że Klient odnajdzie osad w zamówionej potrawie.
W pensjonatach i hotelach musi błyszczeć.

W pensjonatach i hotelach musi błyszczeć

W związku z tym, że w hotelach, hostelach czy pensjonatach mamy dużą rotację ludzi obsługa i serwis sprzątający musi szybko i efektywnie przeprowadzać wykonywanie usługi sprzątającej. Proces ten musi być wykonany z najwyższą starannością  z zachowaniem wszystkich wymaganych standardów. Używanie urządzeń czyszczących może znacząco zwiększyć jakość świadczonej usługi oraz szybkość jej wykonania. Używajcie odkurzaczy, myjek parowych, maszyn czyszczących czy ekstraktorów do prania wykładzin.

Branża utrzymania czystości jest jednym z głównych beneficjentów HoReCa pod względem zakupów jakie wykonują każdego miesiąca firmy z tego segmentu. Jak już wyżej wspomnieliśmy lokale należy sprzątać, obiekt musi być wyposażony w artykuły higieniczne, a także trzeba zatrudniać wykwaflikowany personel sprzątający, który sprosta najtrudniejszym zadaniom.

Reklama