Mieszkańcy miast żyją w coraz większym biegu. Wraz z rosnącym tempem życia wzrasta też popularność food trucków, w których można szybko zjeść. Jednak 43% osób rezygnuje z odwiedzania tego typu miejsca z powodu braku w nim produktów do higieny rąk, takich jak mydło, środki odkażające lub serwetki. Szukając rozwiązania tego problemu, Tork rozpoczął eksperyment „Mydło na kółkach”, wykorzystując w nim własną ciężarówkę.
Zobacz także: Sprzątanie miejsc publicznych – duży problem polskich miast
Food trucki są doskonałym symbolem intensywnego, miejskiego stylu życia. Ich nagła popularność spowodowała jednak odwrócenie uwagi od istotnej kwestii, jaką jest utrzymanie higieny.
“Potrawy przygotowywane w food truckach często spożywane są szybko i na stojąco, ludzie szukają wówczas prostego sposobu, aby zadbać o czystość rąk” – mówi Wojciech Nizio, Regional Brand Activation Manager CEE, Essity.
Zobacz także: Środki dezynfekujące coraz mniej skuteczne w walce z bakteriami
Aby przekonać się, na ile łatwiejszy dostęp do produktów do utrzymania higieny wpływa na konsumentów ulicznego jedzenia, Tork przeprowadził eksperyment „Mydło na kółkach”. Podczas zjazdu food trucków w Rio pojawiła się ciężarówka Tork, oferująca nie jedzenie, a mydło i ręczniki papierowe. Efekt był natychmiastowy. Przy pojeździe pojawiły się tłumy ludzi, chcących umyć ręce przed zamówieniem jedzenia z sąsiednich food trucków.
“Food trucki stały się nieodzowną częścią zindustralizowanego krajobrazu, więc naturalnym dalszym krokiem jest zapewnienie rozwiązań higienicznych, które także staną się częścią miejskiego stylu życia” – dodaje Wojciech Nizio, Essity.
Eksperyment “Mydło na kółkach” udowadnia, że zapewnienie klientom łatwego dostępu do produktów higienicznych pozytywnie wpływa na ocenę jakości jedzenia serwowanego w danym miejsca oraz sprawia, że klienci czują się bardziej komfortowo. “Musisz pokazywać swoim gościom, że dbasz o nich pod każdym względem, a higiena rąk jest doskonałą do tego okazją” – mówił podczas zlotu w Rio Carlos César, właściciel food trucka „Mandala Burger”.
Zobacz także: 8 kroków przy czyszczeniu wejść i powierzchni wspólnych
Higiena odgrywa ważną rolę w miejskim stylu życia. Dotyczy to nie tylko ulicznego jedzenia, ale wszystkich miejsc publicznych, od biur i sal konferencyjnych po lotniska i centra handlowe. W rzeczywistości 7 na 10 osób uważa, że brak higieny w tych miejscach ogranicza ich życie*. Oznacza to, że wzrasta zapotrzebowanie na odpowiednie urządzenia higieniczne, a także na utrzymanie tych miejsc w czystości.
“Toalety nie spełniają już tylko swojej podstawowej funkcji. Oprócz tego wykonujemy w nich wiele innych czynności, takich jak: dbanie o wygląd, poprawianie makijażu w trakcie wyjścia do teatru, ubieranie się szykując się na wieczorne wyjście, odświeżenie się w trakcie długiej podróży. Każdy szczegół ma znaczenie. Przykładowo, wyposażając łazienki w ręczniki zamiast suszarki, w miejscach o dużym natężeniu ruchu, zaspokojanych jest więcej potrzeb gości, takich jak suszenie twarzy czy usuwanie plam z ubrań” – mówi Wojciech Nizio, Essity.
Zobacz także: Dopasuj się do typu klienta – style interpersonalne cz. 2
Wskazówki higieniczne dla właścicieli food trucków:
• Przygotuj rozwiązania do utrzymania higieny rąk dla pracowników i gości. Upewnij się,
że goście wiedzą, gdzie je znaleźć. Dostęp do serwetek, mydła czy ręczników może sprawić, że potencjalni klienci wybiorą właśnie ten food truck zamiast konkurencyjnego.
• Zawsze utrzymuj wysoki poziom higieny. Food truck powinien być wyposażony w wystarczającą ilość produktów, aby zaspokoić potrzeby każdego klienta. Nie należy także zapominać o wyznaczeniu miejsc do wyrzucania śmieci.
Zobacz także: Dopasuj się do typu klienta – style interpersonalne cz. 1
• Zapewnij gościom możliwość odświeżenia się. Zaspokajając potrzeby higieniczne klientów, wzmacniasz relacje z nimi.
Wskazówki higieniczne dla osób zarządzających toaletami w miejscach publicznych
Niezależnie od tego, czy Twoja firma jest lotniskiem, restauracją, studiem fitness, centrum handlowym lub biurowym, weź pod uwagę następujące wskazówki dotyczące poprawy higieny w toaletach:
Zobacz także: Czyszczenie samochodu – podstawowe kroki
• Postaw się na miejscu swoich gości. Zadaj sobie pytania: Czy jestem zadowolony, z poziomu czystości? Czy zaspokajam tu wszystkie moje higieniczne potrzeby? Czy to miejsce spełnia moje oczekiwania?
• Zadbaj o zadowolenie personelu. Upewnij się, że łazienka jest łatwa do utrzymania w czystości a dystrybutory w pełni sprawne.
• Zastanów się nad preferencjami gości przy wyposażaniu toalet. Zapach mydła i miękkość ręczników mogą być równie ważne, jak ich wygląd.
Zobacz także: Niehigieniczni pracownicy serwisu sprzątającego
źródło: tork.pl
Jeżeli podobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco informowany o nowościach w serwisie informacyjnym Branży Czystości, zapisz się do naszego Newslettera TUTAJ!