Siarczany – co warto wiedzieć?

4383

Siarczany można znaleźć w różnych produktach spożywczych m.in. w winach czy suszonych owocach, a także różnych przetworach owocowych i warzywnych. Wszystko dlatego, że dwutlenek siarki jest niezwykle popularnym konserwantem i przeciwutleniaczem. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat siarczanów.

siarczany

Czym są siarczany?

Siarczany to specjalne związki chemiczne, które w swoim składzie zawierają jony siarczanowe. Występują one w takich produktach żywnościowych jak np. czarna herbata, orzeszki ziemne czy jaja. Używa się je także jako środka konserwującego. Związki tego  typu dodaje się m.in. do napojów bezalkoholowych, a także do galaretek, dżemów, czy suszonych owoców i warzyw. Spowalniają one psucie się żywności.

Jakie jest zastosowanie siarczan?

Siarczany wykorzystuje się w przemyśle spożywczym. Są one idealnym wzmacniaczem smaku i środkiem konserwującym. Ich szczególna rola jest podkreślana w przemyśle winiarskim.

Warto zaznaczyć, że zgodnie z wynikami niektórych badań siarczany przyczyniają się do blokowania rozwoju bakterii i zapobiegają psuciu się żywności. Niektóre ich rodzaje można także wykorzystać w celu odkażenia poszczególnych naczyń i sprzętu do produkowania wina.

Siarczany a skutki uboczne

Siarczany zwykle mogą być bezpiecznie przyjmowane. Ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest minimalne. Największe ryzyko występuje w przypadku osób, które cierpią na astmę i dodatkowo są wrażliwe na tego typu związki. W takiej sytuacji spożywanie siarczanów może podrażnić drogi oddechowe.

Zbyt duża ilość siarczanów może też wywołać bóle głowy. Niewielki odsetek osób zgłosił także takie skutki uboczne jak np. pokrzywka, bóle brzucha, obrzęk, biegunka, czy problemy z oddychaniem.

Wpływ siarczanów na stan zdrowia

Niewielka ilość przyjmowanych siarczanów nie jest toksyczna, ale przekroczenie dopuszczalnych norm może doprowadzić do wystąpienia różnych niepożądanych konsekwencji dla zdrowia. Należy więc wybierać świadomie, czytać etykiety i zwracać uwagę na dostępne informacje o składzie.

Jak można zmniejszyć ilość przyjmowanych siarczanów?

Siarczany są bezpieczne, jednak nie powinno się ich przyjmować w zbyt dużych ilościach. Optymalna ilość to nie więcej niż 0,7 mg/kg masy ciała. Jednak oszacowanie ilości spożywanego dwutlenku siarki nie jest takie łatwe, dlatego warto pamiętać o kilku zasadach, które znacznie zminimalizują ryzyko przyjmowania zbyt dużej ilości tego związku.

Pierwszą kwestią jest wybieranie niesiarkowanych owoców suszonych. Coraz częściej można znaleźć w sklepach tego typu produkty. Z kolei siatkowane owoce warto dokładnie opłukać w ciepłej wodzie przed spożyciem.

Kolejną zasadą, o której z pewnością warto pamiętać jest dokładne sprawdzanie etykiet przed zakupem produktów spożywczych. Na etykietach zawarte są wszelkie najważniejsze informacje, w tym także zawartość siarczanów.

Jeśli chodzi o alkohole, należy pamiętać, że wszystkie wina posiadają w swoim składzie siarczany, ponieważ jest to związek, który powstaje naturalnie podczas procesu fermentacji. Jednak białe wina posiadają więcej siarczanów niż te czerwone. A najmniej dwutlenku siarki zawierają czerwone wina wytrawne.

Siarczany dostępne są w wielu produktach spożywczych. Działają one konserwująco i sprawiają, że poszczególne produkty przez dłuższy czas są zdatne do spożycia. Nie należy jednak przesadzać z ich przyjmowaniem i dbać o to, aby nie przesadzić. Zbyt duża ilość siarczanów, może doprowadzić do przykrych konsekwencji dla zdrowia.

Sklep z siarczanami: https://chem-sklep.pl/

Artykuł partnera


Jeżeli podobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco informowany o nowościach w serwisie informacyjnym Branży Czystości, zapisz się do naszego Newslettera TUTAJ!

Reklama