Przedmioty z „nierdzewki” znajdziemy w domach, hotelach i restauracjach. Ma wiele zastosowań, ponieważ jest trwała, odporna na czynniki środowiskowe i chemiczne, a także łatwa w pielęgnacji. Stal nierdzewna może być również bardzo efektownym materiałem zdobiącym wnętrza. Warunek jest jeden, trzeba o nią właściwie dbać.
Towarzyszy nam już od ponad 100 lat. Początkowo wykorzystywana tylko do produkcji sztućców, jednak małymi krokami szturmowała rynek i nowe rejony. Aktualnie ze stali nierdzewnej wykonuje się wiele przedmiotów. Korzystamy ze zlewozmywaków, akcesoriów kuchennych, blatów czy sprzętów AGD wykonanych z tego stopu. „Nierdzewka” jest obecna w naszym codziennym życiu, dlatego warto poświęcić jej nieco więcej uwagi.
Zobacz także: Sprzątanie przedszkoli i żłobków musi być skuteczne i zdrowe
Wyjątkowy produkt
Stal nierdzewna to stop, który cechuje się wysoką odpornością na korozję. To główny powód, dlaczego doskonale sprawdza się w kuchniach i łazienkach. Dla „nierdzewki” problemem nie jest permanentny kontakt z wodą czy wysoka wilgotność powietrza. W przypadku stali nierdzewnej, wysokie temperatury również nie stanowią utrudnienia. Pod wpływem ciepła blaty nie odkształcają się ani nie odparzają, jak w przypadku drewna. Co więcej, stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z kwasami ani środkami chemicznymi. Ma jeszcze jedną przydatną właściwość – na jej powierzchni trudniej rozwijają się bakterie, jest uznawana za higieniczną. Upływający czas również nie zostawia na tym metalu charakterystycznych zmian. Stal nie zmienia swojego koloru, a podczas użytkowania nie traci swoich walorów estetycznych.
Zobacz także: Dopasuj się do typu klienta – style interpersonalne cz. 1
Wyjątkowe właściwości „nierdzewki” skłaniają restauratorów do inwestowania w coraz to większą ilość stalowych akcesoriów i wyposażenia kuchni. Popularnym rozwiązaniem stosowanym w gastronomii są szafki, regały i stoły wykonane ze stali nierdzewnej. W domach i mieszkaniach ten stop jest równie często spotykany, jak w restauracjach. W regularnej ofercie sprzętów gospodarstwa domowego dostępne są lodówki czy zmywarki, których fronty pokryte są „nierdzewką”, tzw. inox, czyli z angielskiego inoxydable, nieutleniający się.
Zobacz także: Czystość w pokojach hotelowych – pilot do telewizora
Mądra pielęgnacja
Decydując się na meble oraz sprzęty kuchenne pokryte stalą nierdzewną należy odpowiednio o nie dbać. W porównaniu do innych materiałów, utrzymanie w czystości akcesoriów wykonanych z „nierdzewki” będzie prostsze niż np. w wypadku drewna. Dzięki jednolitej, nierdzewnej powierzchni resztki pożywienia, kurz i brud nie gromadzą się w wyżłobieniach szafek czy desek do krojenia. Dobrze pielęgnowane stalowe płaszczyzny będą długo wyglądały, jak nowe. Metoda jest prosta: aby to osiągnąć, wystarczy umyć powierzchnię przy użyciu miękkiej szmatki i ciepłej wody rozrobionej z płynem do naczyń. Warto robić to codziennie, wtedy unikniemy nagromadzania kłopotliwych zabrudzeń.
W czasie mycia stali nierdzewnej należy unikać środków silnie żrących, szorstkich ścierek oraz twardych szczotek, które mogłyby porysować i zmatowić powierzchnię.
Zobacz także: Rewolucja w sprzątaniu za sprawą rozszerzonej rzeczywistości
Profesjonalne działanie
Ciepła woda i płyn do naczyń pomogą w myciu stali nierdzewnej pojawiającej się w gospodarstwie domowym, jednak w gastronomi takie rozwiązanie jest niewystarczające. W tym przypadku należy sięgnąć po środki dedykowane do czyszczenia sprzętów oraz mebli wykonanych ze stali nierdzewnej. W kuchni restauracyjnej czystość pomoże utrzymać preparat Clinex Steel. Środek usuwa kamień, rdzę, brud i tłuszcz. Jego kwaśny odczyn doskonale radzi sobie w czyszczeniu okapów i kuchenek. Specjalna formuła pozwala na jego regularne stosowanie w branży przemysłowej, gastronomicznej i warunkach domowych. Clinex Steel to produkt o naturalnym zapachu, co pozwala na stosowanie preparatu w pomieszczeniach przeznaczonych do przygotowywania, przechowywania oraz produkcji żywności.
Zastosowanie produktu wymaga trzech kroków: najpierw na czyszczoną powierzchnię nakładamy piankę i czekamy około 1 minuty – w tym czasie brud ulegnie rozpuszczeniu. Następnie przecieramy brudną powierzchnię zwilżoną szmatką i czekamy do całkowitego wyschnięcia. Gdy myty element nie ma bezpośredniego kontaktu z żywnością, możemy dodatkowo zastosować preparatu Clinex Shine Steel. Środek ten ujednolica czyszczoną powierzchnię, konserwuje ją, usuwa kurz i ślady palców, a dodatkowo nadaje jej połysk, nie pozostawiając przy tym nieestetycznych smug. Stosowanie dwóch środków wzmacnia ich działanie, poprawia walory estetyczne sprzętu i zapobiega gromadzeniu się kurzu.
Jak przekonują sprzedawcy i producenci, o meble oraz sprzęty wykonane ze stali nierdzewnej warto dbać od samego początku. Właściwie myte, konserwowane oraz pielęgnowane powierzchnie posłużą nam przez wiele lat. Dodatkowo, czyste i funkcjonalnie urządzone pomieszczenia kreują dobrą atmosferę i pobudzają kreatywność wśród pracowników.
Zobacz także: Siłownie i fitness cluby powinny zacząć bardziej dbać o czystość
źródło: clinex.com.pl
Jeżeli podobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco informowany o nowościach w serwisie informacyjnym Branży Czystości, zapisz się do naszego Newslettera TUTAJ!