Profesjonalne firmy sprzątające doskonale zdają sobie sprawę, że czyszczenie nie polega tylko na usuwaniu brudu, ale również na powstrzymaniu rozprzestrzeniania się bakterii i infekcji w budynkach, które sprzątają. Nie chodzi tylko o same walory estetyczne, ale także o zdrowie ludzi pracujących w tych budynkach.
Usuwanie brudu to nie wszystko, bardziej niż kiedykolwiek edukowanie pracowników firm sprzątających na temat patogenów jest bardzo ważne – jakie one są, w jaki sposób się rozprzestrzeniają i jakie środki czyszczące mogą je usunąć. Sprzątacze w różnych miejscach publicznych czy prywatnych budynkach są regularnie narażeni na zagrożenia biologiczne w związku z wykonywanymi obowiązkami.
W związku z tym należy edukować pracowników na temat zagrożeń, na jakie są narażeni i z czym muszą się zmierzyć, jest to dość ważne w związku z obecnie panującym sezonem grypowym.
Nie tylko usuwanie brudu
Co to jest ten patogen, o którym wspomnieliśmy powyżej? Mówiąc najogólniej jest w zasadzie wszystkim, co może powodować choroby. Różne typy patogenów mogą obejmować:
Bakterie – to jednokomórkowe organizmy, które mogą rozwijać się w ekstremalnych warunkach. Nie potrzebują żywiciela, takiego jak człowiek, aby móc się rozmnażać. Salmonella, E.coli czy MRSA to tylko niektóre z rodzajów bakterii, z którymi mogą spotkać się pracownicy serwisu sprzątającego.
Wirusy – mniejsze od bakterii wirusy wymagają od żywego gospodarza reprodukcji. Wirusy najczęściej powodują epidemie chorób np. grypy.
Pasożyty – żyją na swoim żywicielu lub w jego wnętrzu. Mogą powodować różne problemy, w tym nudności czy bóle mięśni.
Jak patogen dostaje się do organizmu?
Podstawowym sposobem, w jaki patogen może dostać się do naszego organizmu, to wdychanie oraz spożywanie, czyli w żywności lub wodzie, lub bezpośrednio za pomocą kontaktu z płynami ustrojowymi czy krwią. Dlatego należy używać rękawiczek oraz o ile to możliwe maseczek ochronnych.
Związki chorobotwórcze mogą występować na większości twardych powierzchni, ale często spotykane są w fomitach lub obszarach o wysokim poziomie dotyku, w tym na przełącznikach światła, przyciskach windy, telefonach czy klamkach. Obszary kuchenne i toalety to także przyjazne środowisko dla patogenów. Jak sami widzicie, nie samo usuwanie brudu, ale także porządne usunięcie bakterii i wirusów jest ważne.
Jak się bronić?
Posiadanie odpowiedniego sprzętu do ochrony jest niezbędne dla pracowników serwis sprzątającego. Rękawice ochronne, maseczki oraz mycie rąk pomiędzy obszarami, który czyścimy mogą być skutecznym sposobem na przerwanie łańcucha infekcji.
Doskonale zdajemy sobie sprawę jak wygląda branża czystości w Polsce. Pracownicy często nie są przeszkoleni na temat użytkowania sprzętu czy chemii, jaką mają czyścić, a co dopiero na temat zagrożeń, na jakie są narażeni. Czy jest to dobre? Oczywiście, że nie. Dlatego mamy nadzieję, że dzięki temu krótkiemu materiałowi pochylicie się nad losem Waszych pracowników. Mamy nadzieję, że poinformujecie i przeszkolicie swoich podopiecznych na ten temat. Każdemu wyjdzie to na zdrowie.
Jeżeli podobał Ci się artykuł i chcesz być na bieżąco informowany o nowościach w serwisie informacyjnym Branży Czystości, zapisz się do naszego Newslettera TUTAJ!